Kapitaal

KapitaalIn Kapitaal van John Lanchester volgen we de bewoners van Pepys Road. De huizen van Pepys Road werden eind negentiende eeuw gebouwd voor de lagere middenklasse, maar de waarde van deze huizen zijn in de loop van de twintigste eeuw gestegen tot ongekende hoogten.

Van het bankiersgezin van Roger Yount tot de Poolse bouwvakker Zbigniew en de Zimbabwaanse politicologe Quentina die er parkeerwacht is. Losjes verbindt Lanchester de bewoners van Pepys Road met elkaar – vooral door het uit de doeken doen van hun financiële transacties – en fijntjes tekent hij hun karakters – vooral hun gefrustreerde verlangens.

Op huisnummer 51 denkt bankier Roger Yount tijdens het dichtknopen van zijn op maat gemaakte kostuum uit Savile Row lekkerbekkend aan zijn kerstbonus van 1 miljoen pond; zijn vrouw Arabella houdt zich bezig met het zoeken naar een nieuwe nanny en met het uitdelen van bevelen aan de Poolse klusjesman Zbigniew. Op nummer 42 speurt de hoogbejaarde Petunia Howe van achter haar kanten gordijn naar de komst van de thuisbesteldienst van de supermarkt en een paar huizen verder vult middenstander Ahmed in zijn buurtwinkel de rekken met de ochtendkranten. Terwijl op nummer 27 de zeventienjarige Senegalese voetbalbelofte Freddy Kamo in afwachting van zijn eerste wedstrijd bij zijn nieuwe club uit de Premier League videospelletjes speelt, slingert voor zijn voordeur de Zimbabwaanse parkeerwachter Quentina een foutgeparkeerde James Bondachtige Aston Martin op de bon.

Wat Van Jou Is Wordt Van Ons – die onheilspellende mededeling ploft opeens op de deurmat van de huizen. Er verschijnen mysterieuze graffiti, auto’s worden bekrast, op een website verschijnen dreigende filmpjes. Zullen de huizenprijzen eronder gaan lijden? Zitten de moslims erachter, of de makelaars? Er ontstaat paniek, de bewoners komen in opstand en de autoriteiten staan voor een raadsel. Kapitaal is het uitstekende verhaal van een straat aan de vooravond van de bankencrisis, met alle bizarre verwikkelingen van dien.