Joseph BeuysJoseph Beuys (uitspraak: [jo ː zɛf bɔʏs]; 12 mei 1921-23 januari 1986) was een van de meest invloedrijke kunstenaars van de 20e eeuw. Naast beeldhouwer, installatie-kunstenaar, graficus én kunst-theoreticus was hij belangrijk als Fluxus, happening en performance kunstenaar.

Zijn werk is gebaseerd op concepten van het humanisme, sociale filosofie en antroposofie, wat culmineert in zijn “uitgebreide definitie van kunst” en het idee van sociale sculptuur als een Gesamtkunstwerk, waarvoor hij een creatieve, participerende rol zag in het vormgeven van de samenleving en de politiek.

De onconventionele werken van Beuys worden vaak als sterk conceptueel betiteld: voor hem was het effectief overbrengen van zijn ideeën belangrijker dan het kunstzinnige ambacht. De uitwerking kon bijvoorbeeld ook gebeuren door technici en handwerkslieden. Hij maakte circa vijfhonderdveertig multiples, die vaak bestonden uit nieuwe combinaties van reeds bestaande industriële voorwerpen. Zijn gehele oeuvre beslaat meer dan 15.000 werken.